Dones Hispanes: el regne, la memòria i l'exili.
Begoña Olavide - Cant, saltiri i percussió
Patrizia Bovi - Cant, arpa i percussió
Lloc: Ermita de l'Alegria
Hora: 19h00
Preu: Entrada Gratuïta
Programa:
Cantigas de amigo
Martin Códax (trobador, Galicia s.XIII)
Ondas do mar de Vigo
Mandad el comigo
Ay Deus
Mia hermana fremosa
Romancero antiguo tradicional
Cants èpics narratius, s. VX i XVI
Mas arriba (romanç sobre la mort del Duc de Gandia (Chanaklé, Turquia))
Gerineldo y la infanta (romanç sobre els amors de Gerineldo, patge del rei, amb la infanta Enilda (Espanya, Marroc i Portugal))
Prision lleva al Vergico (romanç sobre l'empresonament de Vergico per haver seduït una donzella (Arcila, Marroc))
El Rey Fernando en Francia (Doña Urraca allibera al seu germà de la presó (Tetuàn, Marroc))
Cançons de noses
La fuente prodigiosa (Tetuàn, Marroc)
Las ofetias de la novia (Tànger, Marroc)
Jarcha, la mamma mio l-habibi
La novia galana (Sofia, Bulgària)
El denominador comú d'aquest programa són les dones ibèriques: el poder, el testimoniatge, la reconstrucció d'una comunitat i el manteniment del ritual del cicle de la vida i la mort.
El viatge musical s'inicia amb el cant nostàlgic d'una dona, que a la riba del mar de Vigo plora la llunyania del seu estimat i se'n alegra per la notícia que el seu espòs torna. Aquests texts musicals han estat transmesos mitjançant el còdex de Martín Còdax (segle XIII), trobador que dóna veu a la desesperació dels que romanen a terra i parla de les dificultats del mar inclement.
El viatge continua amb la reina Isabel, dona poderosa, i el seu espòs Ferran d'Aragó, els quals van expulsar el darrer rei moro de la Península, Boabdil de Granada.
El 31 de març de 1492 els Reis Catòlics van expulsar també els jueus, trencant així bruscament la vida d'una comunitat rica i mixta (musulmana, jueva i cristiana) que en el decurs dels anys va produir abundants fruits en el camp de la Ciència i les Arts. Els desterrats van quedar units a aquesta pàtria que els rebutjà i en van conservar gelosament la llengua, la cultura i la música.
Els jueus desterrats establerts a França, Albània, Iugoslàvia, Turquia, Grècia, Bulgària i Marroc van crear comunitats que van mantenir les tradicions. En aquest context, van ser sobretot les dones, les encarregades de difondre les tradicions vers les noves generacions amb les seves veus i instruments, transformant i mantenint dins la memòria un repertori únic: el de la música tradicional sefardita.
Les diferents condicions ambientals en què es desenvoluparen les comunitats sefardites i el contacte amb altres tradicions musicals, originaren un procés d'evolució diferent a cada zona.
Entre els diferents repertoris registrats es poden escoltar cants en els quals es practica una tècnica d'emissió que permet executar embelliments molt elaborats, un tipus de trèmolo/vibrato típic del cant clàssic àrab i turc. Un altre element estilístic és la improvisació dels embelliments. Aquestes interpretacions donen a vegades la impressió de desafiar-se per demostrar l'habilitat en l'ornament d'un cant determinat i poques vegades repeteixen els embelliments en una mateixa peça. Un exemple d'això seria Mas Ariva, romanç tradicional en el què es narra l'assassinat del Duc de Gandia, Joan Borja, fill predilecte del papa Alexandre VI, a Silivri, ciutat turca sobre el mar de Màrmara.
En els romanços èpico-narratius es canten molts episodis de la història d'Espanya, com a Rey Ferrando, on es fa referència a una crònica de l'any 1344 sobre com Doña Urraca d'Aragó va aconseguir alliberar el seu germà Don Alfonso, que era a la presó. En el cas de Prisión lleva al Vergico es fa referència en canvi a una llegenda medieval en la qual el poeta Virgili és empresonat set anys per haver seduït una donzella anomenada Isabel.
Amb els cants d'amor mudèjars i els de noces sefardites trobem l'aspecte familiar i ritual de la vida d'aquestes valentes dones hispanes.
01 de maig 2010
.: Diumenge 23 de maig de 2010
Autor: Berta Blasi a les 13:12 0 comentaris
Etiquetes: TA2010
.: Dissabte 29 de maig de 2010
Bach i els seus contemporanis
Pere Ros - Viola de gamba
Mar Tejada - Clavicèmbal
Lloc: Ermita de l'Alegria
Hora: 21h30
Preu: Entrada Gratuïta
Programa:
Primera part
Marin Marais (1656-1728)
Suite en mi major (Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Gigue,
Pavane selon le goust des anciens compositeurs de luth, Chacone).
Jean Henry d’Anglebert (1628-1691)
Prelude non mesuré
Antoine Forqueray (1672-1745)
Peces en sol menor (La Marella, Sarabande «La D’Aubonne», La
Bournonville)
Segona part
Georg Friedrich Händel (1685- 1759)
Suite en sol menor HWV 432 (Ouverture, Allegro, Sarabande, Gigue,
Passacaille)
Johann Schenk (1660 - ca. 1712)
Capriccio i fuga en re major
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonata per a clave i viola da gamba en re major, BWV 1028 (Adagio,
Allegro, Andante, Allegro).
PERE ROS
Amb una dilatada experiència com a solista de viola da gamba, instrument noble durant tres segles, Pere Ros conrea un riquíssim repertori amb l'ajuda d'uns instruments esdevinguts joies amb el pas del temps, d'unes fonts històriques inesgotables i d'un notable bagatge tècnic, basat en la intuïció i l'estudi.
Després de fer els seus estudis a l'Escolania de Montserrat, al Conservatori municipal de Barcelona i a la Schola Cantorum de Basilea (Suïssa), i d'una llarga estada a Suïssa i Alemanya, exercint-hi com a concertista i com a docent (Musikhochschule de Karlsruhe i Conservatori d'Hamburg), és actualment professor del Real Conservatorio superior de música de Madrid. És membre fundador del quintet de violes Banchetto musicale i acompanyant de nombrosos músics arreu d'Europa.
Els seus recitals l'han dut a bona part d'Europa i a l'Amèrica llatina: Festival Oude Muziek, Utrecht, Festival internacional de música antiga de Barcelona, Música antigua de Úbeda y Baeza i Festival Internacional de Música y Danza de Granada, així com en sales d'Espanya, França, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Suïssa, Àustria, Itàlia, Estònia i Uruguai. Ha impartit cursets a Espanya i a l'estranger: Daroca, Mijas i Gijón (Espanya), Evora (Portugal), Belluno i Urbino (Itàlia), Dole i Ornans (França), Niederaltaich (Alemanya) i Viena (Àustria).
Tant aviat en la seva discografia com a solista i com a membre del quintet de violes Banchetto musicale (Melisma / Wiesbaden; Arsis / Osca) com en les seves col.laboracions d'acompanyant, algunes d'elles editades per EMI, Claves o bé Archiv-Produktion (amb Victoria de los Ángeles, Teresa Berganza, Kurt Widmer, Hans-Martin Linde, Christopher Hogwood, Conrad Steinmann, Wieland Kuijken entre molts d'altres), ha palesat una notable activitat.
Ha estat membre dels jurats de l'Internationales Bach-Abel-Wettbewerb für Viola da Gamba de Köthen (Alemanya, 1997 - 2009), i del Concurs de música de cambra Montserrat Alavedra a Terrassa (1996 i 1998).
MAR TEJADAS
Comença els seus estudis musicals amb el seu pare Fidel Tejadas, organista de San Lermes en Burgos, on molt aviat treballa com a organista titular.
Després d'acabar els estudis de piano amb Miguel Castañera, es trasllada a Madrid per tal d'estudiar orgue amb Anselmo Serna i clave amb Tony Millan, obtenint el 1991 el premi de
fí de carrera en l'especialitat d'orgue al Real conservatorio superior de música de Madrid. El 1992 amplia els estudis d'orgue amb el professor Hubert Meister, a Weilheim (Alemanya).
Ha col.laborat amb nombroses orquestres, entre les que destaquen: ORTVE, Orquesta Nacional de España, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Nacional Siria, Orquesta barroca de Sevilla i l'orquestra barroca de la Universitat de Salamanca, així com amb grups especialitzats en música antiga com ara són: Scordattura, Música antigua de El Escorial, Ars Taki i Camerata Iberia. Amb ells ha realitzat diversos enregistraments discogràfics (Alma Musik) y radiofònics (RNE). Actualment és professora de clave al conservatori professional Arturo Soria de Madrid i forma part del grup Xàcara.
Autor: Berta Blasi a les 13:05 0 comentaris
Etiquetes: TA2010
.: Diumenge 30 de maig de 2010
The Fairy Queen. Una mascarada. Henry Purcell (1659[?]-1695)
CONJUNT BARROC DEL CAFÈ
Joan Vives, Ànnia Fuentes - flautes de bec
Antònia Escalas, Raquel García - violins
Maria Juan - viola
Daniel Regincós - violoncel
Xavier Domínguez - guitarra barroca i llaüt
Mireia Ruiz - clavicèmbal
COR CIUTAT DE MATARÓ
Jordi Lluch - direcció
Sali Cervià, Llorenç Blasi - narradors
Laia Frigolé, Olga Miracle - sopranos
Pau Bordas - baríton
Lloc: Casal de Tiana
Hora: 19h00
Preu: 5,00€
Programa:
Autor: Berta Blasi a les 13:00 0 comentaris
Etiquetes: TA2010