Colores del medievo
Axabeba
Mª Dolores García - Cant solista i percussions
Ignacio Gil - Axabeba, oboè de càpsula, flautes dobles i de bec
José Luis Pastor - Llaüts S. XIII i XIV, cítola i çinfonia
Lloc: Ermita de l'Alegria
Hora: 19h00
Preu: entrada gratuïta
Accessibilitat: descoberta tàctil
PROGRAMA:
"Colores del medievo" ens mostra una àmplia gamma de colors que el període medieval ens va llegar en l'àmbit musical i poètic de l'Europa de les incipients universitats. La part monòdica recrea danses instrumentals rescatades de manuscrits francesos, anglesos i italians, l'única cançó de trobadora recollida amb música, A Chantar, de la comtessa de Dia; Les cantigues de Sta Maria, del rei Alfons X el Savi, la seva natural antecessor , Gautier de Coinci (trovero), el moralisme del manuscrit anomenat Carmina Burana, trobat el 1803 a Alemanya ... I de tornada a la Península, l'Espanya de "Les Tres Cultures", de la qual es rescata una de les set cantigas d'amic de Martín Códax, descobertes per un llibreter en 1.914.
Ja en clau polifònica, se'ns mostra a l'organista cec italià Francesco Landini amb un combat a dues veus (Ecco la primavera), al costat de Guillaume de Machaut, religiós, alegre i mundà, amb una ballade també a dues veus (Riches d'amour) com a principals figures de l'estil Ars Nova a Itàlia i França respectivament. Culminen aquesta paleta de colors la polifonia del Llibre Vermell de Montserrat amb un virelai a tres (Mariam matrem) i la figura enlluernadora del S. XV Guillaume Dufay, amb un rondó a tres (Ce jour de l'an), ja a les portes del Renaixement.
PROGRAMA:
"Colores del medievo" nos muestra una amplia gama de colores que el período medieval nos legó en el ámbito musical y poético de la Europa de las incipientes universidades. La parte monódica recrea las danzas instrumentales rescatadas de manuscritos franceses, ingleses e italianos, la única canción de trobadora recogida en música, A Chantar, de la contesa de Día; Les cantigues de Sta. Maria, del rey Alfonso X el Sabio, su natural antecesora, Gautier de Coinci (trovero), el moralismo del manuscrito llamado Carmina Burana, encontrado en 1803 en Alemania... I de vuelta a la Península, la España de "Las Tres Culturas", de la cual se rescata una de las siete cantigas de amigo de Martín Códax, descubiertas por un librero en 1914.
Ya en clave polifónica, se muestra al organista ciego italiano Francesco Landini en un combate a dos voces (Ecco la primavera), al lado de Guillaume de Machaut, religioso, alegre y mundano, con una ballade también a dos voces (Riches d'amour) como principales figuras del estilo Ars Nova en Italia y Francia respectivamente. Clminan esta paleta de colores la polifonía del Llibre Vermell de Montserrat con un virelai a tres (Mariam matrem) y la figura deslumbradora del s.xv Guillaume Dufay, con un rondó a tres (Ce jour de l'an), ya en las puertas del Renacimiento.
27 de març 2011
.: Diumenge 29 de maig de 2011
Autor: Berta Blasi a les 12:16 0 comentaris
Etiquetes: ermita alegria, TA2011
.: Dissabte 28 de maig de 2011
Fantasies i danses dels "Siglos de Oro"
Xavier Díaz-Latorre
Lloc: Ermita de l'Alegria
Hora: 21h30
Preu: entrada gratuïta
Accessibilitat: descoberta tàctil
PROGRAMA:
.:PRIMERA PART
LUYS DE NARVÁEZ (1500-1560)
Los seys libros del delfín (1538)
Fantasía, primer tono (primer libro)
Fantasía, segundo tono (primer libro)
Tres diferencias sobre guárdame las vacas (sexto libro)
Fantasía, tercer tono (primer libro)
Mille Regretz, (tercer libro)
Fantasía, cuarto tono (segundo libro)
Cuatro diferencias sobre guárdame las vacas, segundo tono (sexto libro)
ALONSO DE MUDARRA(1510-1580)
Tres libros de música en cifra (1546)
Fantasía que contrahace el arpa a la manera de Ludovico
.:SEGONA PART
SANTIAGO DE MURZIA (?-1732)
Còdex Saldívar (1674)
Zarambeques
Cumbées
FRANCISCO DE GUERAU (1659-1722)
Poema harmónico (1674)
Passacalles
Marionas
GASPAR SANZ (1640-1710)
Instrucción de música (1674)
Passeos por el cuarto tono, y una giga por el mismo punto, improvisació
Tarantella, improvisació
Xácara, diez y seis diferencias y algunas dellas con estilo de campanelas
Paradetas, improvisació
Autor: Berta Blasi a les 12:10 0 comentaris
Etiquetes: ermita alegria, TA2011
.: Diumenge 22 de maig de 2011
Les sonates per a violoncel de Luigi Boccherini
La RitirataEnrike Solinís, guitarra barroca
Daniel Zapico, tiorba
Marta Vila, violoncel
Josetxu Obregón, violoncel i direcció artística
Lloc: Sala Albéniz, Casal de Tiana
Hora: 19h00
Preu: 5,00€
Accessibilitat: descoberta tàctil
PROGRAMA:
1a part:
LUIGI BOCCHERINI (1743-1805)
Sonata G.5 en Sol Mayor, para violoncello y bajo continuo
1. Largo
2. Allegro alla militare
3.Menuetto
FERNANDO SOR (1778–1839)
Variaciones para guitarra sobre “La Flauta Mágica” de Mozart, Op. 9
LUIGI BOCCHERINI (1743-1805)
Sonata G.3 en Do Mayor, para violoncello y bajo continuo
1. Allegro
2. Andante
3. Menuetto con variazioni
2a part:
DOMENICO PORRETTI (1709-1783)
Sonata a Solo di Violoncello e Basso en Sol Mayor
1. Grave
2. Allegro
3. Largo
3. Allegro
LUIGI BOCCHERINI (1743-1805)
Sonata G.6 en Do Mayor, para violoncello y bajo continuo
1. Allegro
2. Largo
3. Allegro Moderato
LA RITIRATA
Creada durant la seva etapa de residència a Holanda per Josetxu Obregón, la Ritirata pren el seu nom del cèlebre quintet que Luigi Boccherini va compondre a Madrid, titulat "La ritirata notturna di Madrid".
Actuen de forma habitual en festivals i sales de gran prestigi, com Musika-Musica (la Folle Journée) del Palacio Euskalduna de Bilbao, Teatre Nacional de Pequín, Festival de Música Antigua de Ciudad de México, Acto de Clausura de la Presidencia Española de la UE en Tokyo, CNMB Versailles; així com en un gran nombre de festivals espanyols com ara els de Jaca, Sevilla, Lekeitio, Madrid, Cáceres, Motril, Ordizia, Palencia, Olivares, etc...
Recentment guardonats a Sitges i éssent l'únic grup espanyol seleccionat a nivell europeu per a la primera Gran Audición de REMA 2010 (Red Europea para la Música Antigua), La Ritirata té enregistraments per a les discogràfiques Verso, Arsis i Columna Música amb gran èxit de crítica, rebent també el segell "Recomendado CD Compact".
Tot això de la mà del seu director artístic Josetxu Obregón, el qual s'ha centrat en la Música Antiga amb l'objectiu de mostrar al públic més exigent com la interpretació, unida al coneixement dels instruments i criteris estètics que cada compositor va experimentar en la seva èpòca, és sens dubte la clau del futur musical en la nostra societat.
Josetxu Obregón toca un violoncello Sebastian Klotz original de 1740, restaurat recentment per
Johannes Loescher (Colonia), així como arcs històrics de diferents períodes de Kees van Hemert (La Haya), Luis Emilio (México-Holanda), Andreas Grutter (Amsterdam).
LA RITIRATA
Creada durante su etapa de residencia en Holanda por Josetxu Obregón, La Ritirata toma su nombre del célebre quinteto que Luigi Boccherini compone en Madrid, titulado “La ritirata notturna di Madrid”.
Actúan de manera habitual en festivales y salas de gran prestigio, como Musika-Música (la Folle
Journée) del Palacio Euskalduna de Bilbao, Teatro Nacional de Pekín, Festival de Música Antigua del CNART de Ciudad de México, Acto de Clausura de la Presidencia Española de la UE en Tokyo, CNMB Versailles; así como un gran número de festivales españoles como son los de Jaca, Sevilla, Lekeitio, Madrid, Cáceres, Motril, Ordizia, Palencia, Olivares, etc.
Recientemente galardonados en Sitges, y siendo el único grupo español seleccionado a nivel europeo para la primera Gran Audición de REMA 2010 (Red Europea para la Música Antigua), La Ritirata tiene en su haber grabaciones para las discográficas Verso, Arsis y Columna Música con gran éxito de crítica, recibiendo a su vez el sello “Recomendado CD Compact”.
Todo ello de la mano de su director artístico, Josetxu Obregón, quien se ha centrado en la Música Antigua con el objetivo de mostrar al público más exigente cómo la interpretación, unida al conocimiento de los instrumentos y criterios estéticos que cada compositor experimentó en su época, es sin duda la clave del futuro musical en nuestra sociedad.
Josetxu Obregón toca un violoncello Sebastian Klotz original de 1740, restaurado recientemente por Johannes Loescher (Colonia), así como arcos históricos de diferentes períodos de Kees van Hemert (La Haya), Luis Emilio (México-Holanda), Andreas Grutter (Amsterdam).
Autor: Berta Blasi a les 12:05 0 comentaris
Etiquetes: sala albéniz, TA2011