XIIIè Festival Tiana Antica

19 de març 2009

Exposició: “TIANA ANTICA. Deu anys d’història de la música a Tiana”

.: Del 18 al 31 de maig

Exposició commemorativa del desè aniversari del festival “TIANA ANTICA”

Recopilació de materials dels deu anys de concerts i d’activitats paral·leles del Festival.
Exposició de cartells, programes, banderoles i objectes.

Lloc: Biblioteca de Can Baratau
Horari: De dilluns a divendres de 16h00 a 20h30. Dimecres i dissabtes de 10h00 a 14h00
Entrada gratuïta

Concert de celebració del xè Festival de Música Antiga "Tiana Antica"

.: Dissabte 23 de maig

Concert de celebració del Xè FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DE TIANA, "TIANA ANTICA"
Presentació del Conjunt Barroc del Cafè com a conjunt resident del Festival.

QUARTET BARROC DEL CAFÈ
Joan Vives - flauta de bec
Daniel Regincós - violoncel
Mireia Ruiz – clavicèmbal
Xavier Domínguez - guitarra barroca

PROGRAMA:

George Frideric Haendel

Sonata en Fa major, HWV 369/Op. 1 no 11
Grave, Allegro, Alla Siciliana, Allegro.

Domenico Scarlatti
Sonates en La Major K. 208 i K. 209 per a clave sol

John Banister
A division on a ground, per a flauta i baix continu

Antonio Vivaldi
Sonata en Mi Menor n. 5 per a violoncel i baix continu RV 40
Largo, Allegro, Largo, Allegro

Francesco Corbetta
Chiacona en Do Major

Benedetto Marcello
Sonata en Fa Major opus 2 n. 2
Adagio, Minuet (Allegro), Gavotta (Allegro), Largo, Ciaccona (Allegro)

En acabar el concert de presentació s’oferirà als jardins de Mas Parxet una copa de cava que acompanyarà un tast dels receptaris de Bartolomeo Scappi, cuiner privat del papa Pius V (1570) i del Libro del arte de cozina de Diego Granado (1614), així com els habituals “visigodins”.

Lloc: Mas Parxet
Hora: 19h00
Entrada 5,00 €

2x1 presentant
el Carnet del
TR3SC

FARRAN JAMES & MARJU VATSEL

.: Diumenge 24 de maig

FARRAN JAMES & MARJU VATSEL
Marju Vatsel - fortepiano
Farran James - violí clàssic

PROGRAMA:

Duets per a violí i pianoforte de W.A. Mozart.

Sonata en Sol Major KV 309
Adagio, Allegro, Andantino cantabile

Sonata en Mi Menor KV 304
Allegro, Tempo di Minuetto

Sonata en Mi Bemoll Major KV 380
Allegro, Andante con moto, Allegro

Sonata en Si Bemoll Major KV 378
Allegro moderato, Andantino sostenuto e cantabile, Allegro

Lloc: Ermita de l'Alegria de Tiana
Hora: 19h00
Entrada gratuïta


FARRAN JAMES - violí
Comença a tocar el violí als sis anys a Vancouver, Canadà, sota la tutela de Guver Thompson, alumne de Jascha Heifetz. Als disset anys ja era solista de la National Youth Orchestra de Canadà. Finalitza els seus estudis amb un Master de Performance amb Joyce Robbins al S.U.N.Y Storybrook i amb Joël Smienoff del Julliard String Quartet.
Ha participat en prestigiosos festivals de música: Banff School of Fine Arts, International Musicians Seminar de Prussia Cove y Tanglewood Music Centre. Els seus primers contactes professionals foren amb Les Violons du Roy (Québec), gravant varis discs amb la discogràfica Dorian, y també amb el Metamorphoses Ensemble (Boston).
Actualment col·labora amb molts grups de música antiga a Espanya i França, tals com Al Ayre Español, Café Zimmermann, Les Concerts des Nations, Orquesta Barroca de Sevilla i Capriccio Stravagante amb els quals ha enregistrat nombrosos Cds.
Ha estat convidada com a directora i solista amb l’Orquesta de Cambra de Granollers, Bach&Beyond Festival Orchestra (Nova York), Grand River Baroque Festival, Orquestra de Cambra de Menorca, Parry Sound Festival Orchestra (Canadà) i la Principessa Philosopha. Forma duo de violí i piano forte amb Marju Vatsel.

MARJU VATSEL - clavicèmbal & fortepiano
Va néixer a Estònia l’any 1970. De petita va estudiar piano durant set anys al Paide Laste Muusikakool. Més tard va continuar durant quatre anys més al Georg Otsa nim. Muusikakool.
L’any 1988 va obtenir el segon premi en el Concurs de Joves Pianistes d’Estònia. Entre 1989 i 1994 va cursar els estudis superiors de piano en el Tallinna Konservatoorium (Eesti Muusikaakadeemia) i va iniciar els estudis de clavicèmbal. Al mateix temps va oferir diversos concerts de clavicèmbal a Estònia i Finlàndia, com a solista i amb acompanyament d’orquestra.
Entre 1994 i 1997 va estudiar clavicèmbal en el Conservatoire National de Toulouse amb Jan Willem Jansen i l’any 1997 obtení per unanimitat la Première Medaille d’Or en el Cycle Spécialisé en aquest centre.
Ha rebut també consells de Paul Badura-Skoda i ha fet estudis especialitzats de fortepiano amb Olga Tverskaya a Barcelona i Londres.
Ha actuat com a solista i com a membre de diversos grups de cambra i orquestres a Estònia, Finlàndia, Alemanya i Espanya.
L’any 1996 va enregistrar amb una rèplica d’un fortepiano d’època la integral de les sonates de W. A. Mozart per a RNE, un programa per a dos clavicèmbals per a Catalunya Música i diverses obres per a clavicèmbal d’autors espanyols dels segles XVII i XVIII per a l’editorial PLAWERG. L’octubre de 2000 va enregistrar la integral dels concerts per a dos clavicèmbals del Pare Antoni Soler, juntament amb Jordi Reguant per al segell La Mà de Guido.

FARRAN JAMES - violí
Empezó a tocar con seis años en Vancouver, Canadà, bajo al tutela de Guver Thompson, alumno de Jascha Heifetz. Con 17 años ya era solista en la National Youth Orchestra de Canadà. Finalizó sus estudios con un Máster de Performance con Joyce Robbins al S.U.N.Y Storybrook y Joël Smienoff del Julliard String Quartet.
Ha participado en prestigiosos festivales de música: Banff School of Fine Arts, International Musicians Seminar de Prussia Cove y Tanglewood Music Centre.
Sis primeros contactos profesionales fueron con Les Violons du Roy (Québec), con quíen grabó varios discos.
Actualmente colabora con muchos grupos de música antigua tanto nacionales como internacionales con quién también ha grabado algunos CD.
Estuvo invitada como directora y solista en la Orquesta de Cambra de Granollers, Bach&Beyond Festival Orchestra (Nova York), Grand River Baroque Festival, Orquestra de Cambra de Menorca, Parry Sound Festival Orchestra (Canadà) y la Principessa Philosopha. Forma duo de violí i piano forte amb Marju Vatsel.

MARJU VATSEL - clavicémbalo & fortepiano
Nació en Estónia en 1970. Desde pequeña etudió piano durante siete años en el Paide Laste Muusikakool y cuatro años más en el Georg Otsa nim. Muusikakool.
En 1988 obtuvo el segundo premio en el Concruso de Jóvenes Pianistas de Estónia y entre 1898 y 1994 cursó estudios superiores de piano en el Tallinna Konservatoorium (Eesti Muusikaakadeemia) donde inició sus estudios de clavicémbalo. Almismo tiempo ofrecía varios conciertos en Estónia y Finlandia como solista y con orquesta.
Entre 1994 y 1997 estudió clavicémbalo en el Conservatoire National de Toulouse con Jan Willem Jansen y en 1997 le concedieron la Première Medaille d’Or en el Cycle Spécialisé.
Sus maestros, entre otros, han sido Paul Badura-Skoda y Olga Tverskaya.
Desde 1996 ha grabado las sonatas de W. A. Mozart, un programa para dos clavicémbalos, varias obras para clavicémbalo de autores españoles de los siglos XVII y XVIII y la integral de los conciertos para dos clavicémbalos del Padre Antoni Soler junto con Jordi Reguant.

CONJUNT BARROC DEL CAFÈ

.: Dissabte 30 de maig

CONJUNT BARROC DEL CAFÈ.
Primer concert com a conjunt resident del Festival.
Antònia Escalas - violí
Raquel Garcia - violí
Maria Juan - viola
Daniel Regincós - violoncel
Mireia Ruiz - clavicèmbal
Xavier Domínguez - guitarra barroca
Joan Vives - flauta de bec

PROGRAMA:

PART I “La natura, el mar i la nit a Venècia” - Concerts d’Antonio Vivaldi (1678-1741)

Concert per a corda i continu en Mi Menor F. 11 n. 13 RV 133
Allegro moderato, Andante, Allegro.

Concert per a flauta de bec, corda i continu en La Menor RV 108
Allegro, Largo, Allegro.

Concert per a llaüt, corda i continu en Re Major RV 93 (versió per a guitarra barroca)
Allegro, Largo, Allegro.

PART II “La natura, el mar i la nit a Venècia”

Concert en Fa Major op. X n. 1 RV 433 “La tempesta di Mare”
Allegro, Largo, Presto.

Concert en Sol Menor op. X n. 2 RV 439 “La Notte”
La notte (largo) / Fantasmi (Presto-largo-presto), Il sonno (Largo), Allegro

Concert en Re Major op. X n. 3 RV 428 “Il Gardelino” (La cadernera)
Allegro, Siciliana, Allegro

Lloc: Sala Albéniz
Hora.: 21h30
Entrada 5,00 €

2x1 presentant
el Carnet del
TR3SC


Arran de les interpretacions fetes per diferents indrets de Catalunya de la “Cantata del cafè” de Johann Sebastian Bach en una producció impulsada conjuntament el novembre de l’any 2006 per la “Setmana de Música Antiga” de Mataró, el Festival “Tiana Antica” de Tiana i el “Cicle de Música Antiga” de Sant Martí vell, va sorgir el present conjunt de cambra barroc que pren el nom d’aquella popular partitura que Bach havia escrit el 1734 destinada al seu Collegium Musicum que feia els seus concerts a la Cafeteria Zimmermann de Leipzig.
Reprenent per tant l’esperit dels conjunts instrumentals de les darreres dècades del barroc i els criteris interpretatius propis de la música del moment, el Conjunt Barroc del Cafè segueix la seva trajectòria amb nous concerts per Catalunya oferint una nova proposta centrada en la Venècia de la dècada de 1720, amb una selecció dels concerts que Antonio Vivaldi va escriure pel conjunt instrumental que dirigia a l’Ospedalle della pietà i més concretament, a l’església d’aquesta institució situada a pocs metres de la veneciana plaça de Sant Marc.
Actualment, el Conjunt barroc del Cafè és el grup oficial convidat del cicle Tiana Antica.

A raíz de las interpretaciones hechas en diferentes lugares de Catalunya de la "Cantata del cafè" de Johann Sebastian Bach en una producción impulsada conjuntamente en noviembre del año 2006 para la “Setmana de Música Antiga” de Mataró, el Festival “Tiana Antica” de Tiana y el “Cicle de Música Antiga” de Sant Martí Vell, surgió el presente conjunto de cambra barroco que toma el nombre de aquella popular partitura que Bach escribió en 1734 destinada a su Collegium Musicum que hacía sus conceritos en la Cafeteria Zimmermann de Leipzig.
Retomando por tanto el espíritu de los conjuntos instrumentales de las últimas décadas del barroco y los criterios interpretativos propios de la música del momento, el Conjunt Barroc del Cafè sigue su trayectoria con nuevos conciertos por Catalunya ofreciendo una nueva propuesta centrada en la Venecia de la década de 1720, com una selección de los conciertos que Antonio Vivaldi escribió para el conjunto instrumental que dirigía en el Ospedalle della pietà y más concretamente, en la iglesia de esta institución situada a pocos metros de la veneciana plaza de Sant Marcos.
Actualmente, el Conjunt barroc del Cafè es el grupo oficial invitado del ciclo Tiana Antica.

ENSAMBLE DIABOLUS IN MUSICA

.: Diumenge 31 de maig

ENSAMBLE DIABOLUS IN MUSICA
Estelle Nadau - soprano
Andrès Rojas-Urrego - alto
Olivier Germond - tenor
Julien Ferrando - clavicytherium
Antoine Guerber - guiterna
Evelyne Moser - fidula
Direcció: Antoine Guerber


PROGRAMA:

Obres profanes de Guillaume de Machaut (ca. 1300-1377)

Puisqu'en oubli, rondeau
Pour ce que tous mes chans, ballade
Riches d'amour, ballade
Dame ne regardes pas, ballade
Moult sui de bonne heure nee, virelai
Dame se vous n'avez, rondeau
Tels rit au main, complainte
Foy porter, virelai
Dame se vous m'estes, virelai
En amer a douce vie, ballade
Esperance qui m'asseure, ballade
Gais et jolis, ballade
De toutes flors, ballade
De toutes flors, clavicytherium
Quant en moy/amour et biaute/amara valde, motet
Tant doucement/eins que ma dame/ruina, motet
Hareu/helas/obediens, motet

Lloc: Sala Albéniz
Hora: 20h00
Entrada: 5,00€

2x1 presentant
el Carnet del
TR3SC

MI contra FA est diabolus in musica... "El diable en la música..."

Així denominaven els teòrics del Medieval a l'interval Fa-Si, aquella quarta augmentada que els feria les oïdes i que havia d'evitar-se a tot preu en una polifonia.

Des de 1992, l'Ensamble Diabolus in Musica es dedica a l'estudi i la interpretació de totes les músiques medievals. A l'avantguarda de la investigació museològica i històrica, l'Ensamble treballa directament sobre fonts manuscrites, donant prioritat als repertoris i obres inèdites. Els seus programes sembre aborden l'Edat Mitjana de forma original i creativa, ubicant la música en el seu context històric i estètic amb la intenció de captar la mentalitat i sensibilitat medievals.

Diabolus in Musica ha estat convidat als més importants festivals, tant a França con fora de França. La seva discografia, que consta de 14 discos, ha estat guardonada amb diversos premis. Entre moltes altres qualitats, la crítica destaca la forta personalitat de les seves innovadores interpretacions.

MI contra FA est diabolus in musica…“El diablo en la música…”
Así denominaban los teóricos del Medievo al intervalo Fa-Si, esa cuarta aumentada que les lastimaba los oídos y que debía evitarse a toda costa en la polifonía.
Desde 1992, el Ensamble Diabolus in Musica se dedica al estudio y la interpretación de todas las músicas medievales. A la vanguardia de la investigación musicológica e histórica, el Ensamble trabaja directamente sobre fuentes manuscritas, dando prioridad a los repertorios y obras inéditas. Sus programas siempre abordan la Edad Media de manera original y creativa, ubicando la música en su contexto histórico y estético con la intención de captar la mentalidad y sensibilidad medievales.
Diabolus in Musica ha sido invitado a los más importantes festivales, tanto en Francia como fuera de Francia. Su discografía, que consta de 14 discos, ha sido galardonada con varios premios. Entre muchas otras cualidades, la crítica destaca la fuerte personalidad de sus innovadoras interpretaciones.

18 de març 2009

"El Cortesano": "Si me llaman..."

Presentació del nou treball discogràfic de "El Cortesano": "Si me llaman..." dissabte 25 d'abril a les 20h00 a l'Auditorio de Caja Madrid.
El Cortesano us convida a la presentació del seu últim treball discogràfic.
"Si me llaman..." està publicat per la casa alemanya Carpe Diem i dedicat a l'obra del músic de Salamanca Diego Pisador (1552).

Presentación del nuevo trabajo discográfico de "El Cortesano": "Si me llaman..." sábado 25 de abril a las 20h00 en el Auditorio de Caja Madrid.
El Cortesano os invita a la presentación de su último trabajo discográfico.
“Si me llaman…”, publicado por la casa alemaña Carpe Diem, está dedicado a la obra del músico salmantino Diego Pisador (1552).









FUNDACIÓN CAJA MADRID
Plaza de San Martín, 1
Madrid - 28013
Transporte
Metro: Sol, Ópera y Callao | Autobuses: 1, 2, 3, 5, 15, 25, 29, 44, 50, 51, 53, 146, 148 y 150
Teléfonos: 902 24 68 10